Allt det här har blivit verklighet genom projektet Loka Heroes – ett initiativ i samarbete med Svenska Basketbollförbundet.

- Med projektet hoppas vi kunna inspirera flera eldsjälar till att stötta ungdomar, säger Anna Lidström, marknadschef på Loka.

En Loka Hero är en eldsjäl som brinner för att göra skillnad i samhället med basket som verktyg. Projekten kan vara allt från att starta en klubb eller ett lag i ett område där basket saknas, ge ungdomar med intellektuella funktionsvariationer möjlighet att prova på basket till att ge nyanlända svenskar möjlighet att ta första stegen in i samhället med hjälp av basket.

Basket är en jämställd och integrerad sport.

- Basket är en jämställd och integrerad sport. Vi vill göra samhällsnytta genom att främja hälsa och mångfald. Loka står för hälsa, är inkluderande och finns för alla, därför var basket en perfekt match, säger Anna Lidström.

Initiativet sprider sig över landet

Initiativet till Loka Heroes togs för ett år sedan och idag är sex projekt igång ute i landet. Utvalda projekt stöttas med pengar, material, kunskap och kommunikation för att nå ut. I stockholmsförorten Vårby pågår också ett Loka Heroes projekt. Det är ”100 Kids i Vårby”, som leds av tidigare elitspelare Jonas Morin med målet att få fler att upptäcka basket.

- I Vårby är andelen unga som idrottar mycket låg och det vill jag ändra på. Basket är lättillgängligt. Du behöver bara en boll, en korg och en park för att sätta igång, berättar Jonas Morin.

Plantera ett "basketfrö"

BasketkorgFör att få igång intresset för basket planterades ”basketfrön” – det vill säga en basketboll med en inbjudan till spontanbasket i Vårbyhallen. Varje dag i en månad planterades ett basketfrö någonstans i Vårby med förhoppningen att den som hittade fröet skulle växa till en basketspelare. Ambassadörer för initiativet är rapduon Ison & Fille. De planterade varsitt frö och i samma sekund publicerades en film i social media vilket gjorde att kidsen släppte allt för att vara den första som hittade bollen. Även Fredrik Spendrup och 25 medarbetare på Spendrups tog en boll under armen och begav sig ut i Vårby för att få basketen att växa. 

För att nå tjejer knackade Jonas Morin dörr, satte upp lappar och besökte skolor. För att lättare få kontakt hade han hjälp av kvinnliga coacher. Trägen vinner, ett år senare hade ett tjejlag bildats med 20 deltagare.  Nu till hösten hoppas Jonas Morin att Vårby har lag som deltar i seriespel. 

- Vårt mål är att hjälpa till att starta upp projekt som sen kan leva vidare och fortsätta göra gott för barn och unga. Arbetet fortgår och inom kort lanserars nya projekt, säger Anna Lidström.

Foto: Unsplash