Xerxes Malekani, Country Sales, F-Secure

 1. Vilka verktyg har ni utvecklat för ett tryggare internet för barn och unga?
  Föräldrakoll är en del av vårt säkerhetsprogram SAFE som ständigt utvecklas och optimeras. Där kan man ställa in vilka tidpunkter det går att surfa och när det är läggdags. Det går att blockera sådant som våld och stötande innehåll och det går att se var barnens enheter befinner sig på en karta, vilket kan vara väldigt praktiskt om de tappat bort sin mobil exempelvis. Men – och det här är viktigt – vi uppmuntrar inte till övervakning, att man kontrollerar sina barn utan deras vetskap. Det är snarare ett verktyg för att göra det enklare att hålla koll på de regler som man bestämt tillsammans.
   
 2. Vilka är era bästa tips till föräldrar?
  Prata med era barn om internet! Det är viktigt att ha en dialog innan man sätter upp regler och kommer med förmaningar. Prata i samma veva om källkritik och värdet av vett och etikett på nätet. Ta gärna hjälp av ett säkerhetsprogram för att ställa in surftider och begränsa innehåll, de flesta större leverantörer har någon form av föräldrakontroll i sina program. Och var inte rädd för att prova på de appar och tjänster som barnen använder. Det är ett utmärkt sätt att visa sig delaktig och få en förståelse för vad de gör på nätet – och vem vet kanske kommer det att sluta med att ni själva blir aktiva Musical.ly-användare?

Xerxes Malekani, Country Sales, F-Secure
Foto: Per Häljestam


 1. Petra von Rohr, Kommunikationsdirektör, Com HemVilka verktyg har ni utvecklat för ett tryggare internet för barn och unga?
  Com Hems nät når drygt halva Sverige vilket gör att vi har ett stort ansvar för att öka den digitala livskvaliteten i landet. I Com Hem-kollen tar vi temperaturen på våra kunders digitala välmående. Trygghet på nätet är det som drar ner indexet och barn och unga är mest kritiska mot den digitala samhällsutvecklingen. Vi ser också att många föräldrar oroar sig för sina barns internetanvändande. Vi stöttar även med material som t ex Com Hem-kollen Gaming som ger råd och tips till föräldrar till datorspelande barn. Men vi tror också på gemensamma insatser. Det är därför Com Hem deltar i organisationen Surfa Lugnts verksamhet. Vi vill ta tillvara på allt positivt i ungas internetanvändande och samtidigt ge vuxna mer kunskap och inspiration för att kunna prata med sina barn om hur de använder nätet.
 2. Vilka är era bästa tips till föräldrar?
  Det viktigaste är att föräldrarna engagerar sig i barnens liv på nätet. Låt det blir en naturlig del av samtalet vid middagsbordet. Var nyfiken och skaffa dig kunskap om vilka sajter och appar barnen använder för att kunna förstå deras vardag. Var vuxen och sätt gränser om barnen sitter alltför länge framför datorn eller telefonen eller är inne på sidor med stötande innehåll.

Petra von Rohr, Kommunikationsdirektör, Com Hem
Foto: Com Hem


Viktor Wallström, Vice President, Group Communications Tele2 AB

 1. Vilka verktyg har ni utvecklat för ett tryggare internet för barn och unga?
  Vi har ett system där vi blockerar alla webbadresser som Interpol bedömer innehåller sexuella övergrepp mot barn. Är du kund hos Tele2 kommer du alltså inte åt dessa sidor, inte i någon av de nio länder där vi verkar. Vi kontrollerar även internt på bolaget. Om en anställd på Tele2 skulle ha material innehållande sexuella övergrepp mot barn på sin dator eller en extern hårdvara, exempelvis ett USB-minne, som denne kopplar till arbetsdatorn så går ett larm till vår säkerhetsavdelning. Materialet skickas till polis och Tele2 som arbetsgivare vidtar lämpliga åtgärder.
   
 2. Vilka är era bästa tips till föräldrar?
  Jag skulle vilja dela med mig av tre konkreta tips. Det första är att engagera sig i barnens närvaro på nätet och se till att man pratar med sina barn om nätet och vad de gör där. Precis som vi pratar med våra barn om hur de t.ex. ska reagera om vuxna söker kontakt med dem utanför internet så behöver vi prata med dem om hur de ska reagera om främlingar tar kontakt på internet. Det andra tipset är att skaffa sig en förståelse för de forum, sidor och medier som dina barn besöker. Vad syftet är med dem, vilken åldersgrupp befinner sig där osv. På det sättet kan du ställa rätta frågor till barnen när ni pratar om nätet. Mitt tredje tips är att våga sätta regler. Beroende på barnens ålder så finns det sannolikt en rad risker som de bör känna till samt förhållningsregler kring olika sidor och medier som du som förälder bör bestämma, precis som man har risker och regler i övriga livet.

 

Viktor Wallström, Vice President, Group Communications, Tele2 AB
Foto: Tele2


PA Prabert, Vice koncernchef för mySafety Försäkringar

 1. Vilka verktyg har ni utvecklat för ett tryggare internet för barn och unga?
  Att bli utsatt för hot och hat via sociala medier eller mail är inte bara psykiskt påfrestande utan kräver även ofta mycket arbete med att få bort det kränkande innehållet. Så ska det inte behöva vara. Därför har vi tagit fram ett DigitalSkydd, där du och dina barn får det stöd och den hjälp ni behöver. Till vår nätjour kan du ringa dygnet runt. Vi driver ärendet, rentvår barnets identitet och rensar kränkande inlägg från Internet. Krävs det att jurister måste kopplas in, står vi för kostnaden. Vårt DigitalSkydd gäller för en vuxen och dennes barn skrivna på samma adress.
   
 2. Vilka är era bästa tips till föräldrar?
  Agera snabbt. Om dina barn nätmobbas är det viktigt att anmäla det direkt till polisen. Radera inte mail eller inlägg som är hotfulla, även om det känns jobbigt. Ta istället en skärmdump och spara dem i datorn. Visa dem gärna för någon som kan vittna om att du inte har manipulerat originalet. Ibland vill barn inte prata med sin förälder om hur de mår, se därför till att ditt barn har någon annan att prata med om vad som hänt, t.ex. vår nätjour som har öppet dygnet runt.

PA Prabert, Vice koncernchef för mySafety Försäkringar
Foto: Peter Phillips