Det skulle sedan dröja till hon blev myndig innan hon kunde få adekvat behandling och rehabilitering för att bearbeta övergreppen. Idag driver hon organisationen Vi Vågar för att hjälpa andra att få upprättelse.

Efter hennes femårskalas fick hon ett glas juice med sömnmedel

Alexandra Brixemar är från en liten by i Västerbotten. På kvällen efter hennes femårskalas fick hon ett glas äppeljuice med sömnmedel av en nära anhörig. Hon vaknade sedan upp av att hans händer tog på hennes kropp - det var starten på nästan tio år av upprepade grova övergrepp.

 

Tystnad kan vara ett tecken

Hon började förändras och slutade prata på dagis men de vuxna förstod inte att något var fel. Alexandra Brixemar hade kommit längre i sin intellektuella utveckling än jämnåriga barn men låg långt efter känslomässigt.

– Redan då hade jag stängt av mina känslor på grund av övergreppen jag utsattes för, berättar hon.

 

Alla signaler måste tas på allvar

Hon blev utsatt för övergrepp ofta och regelbundet. Hon hamnade på sjukhus men läkarna förstod inte signalerna och hon blev utsatt för övergreppen av sin anhörige medan hon låg inlagd.

 – Det blev normaliserat för mig. Han sa att jag inte fick prata om det med någon och att det var gud som ville han skulle göra så mot mig, säger hon.

 

Ledsen flicka. Foto: Unsplash

Om en liten signal finns där - släpp inte taget. Det kan vara avgörande att just du ställer en fråga en extra gång. Foto: Unsplash

 

Övergreppen eskalerar - framför allas ögon

När Alexandra Brixemar var åtta år började hon säljas till andra män. Några av männen var vänner till den anhörige medan andra var främlingar. Med de andra männen kom inte bara fler och grövre övergrepp utan också krav på hur hon skulle vara och se ut. Hon utvecklade snart ätstörningar som gjorde att hon rasade i vikt.

Övergreppen blev bara värre och värre ju äldre hon blev

Övergreppen blev bara värre och värre ju äldre hon blev. Hon kunde vara borta hela helger i en källare, på hotel eller hemma hos någon och bara ta emot kunder. Hon fick droger för att orka vara vaken hela nätterna.

 

Ett dubbelliv

I skolan var det ingen som såg och eftersom hon inte visste att det hon utsattes för var fel kunde hon inte heller be om hjälp. Hon levde ett dubbelliv.

– När övergreppen blev grövre blev det svårare för mig att hålla reda på mina olika liv. Skadorna började synas och jag blev ofta väldigt arg i skolan. Jag fick träffa en kurator men han ställde inga frågor utan han sa bara att jag betedde mig fel, säger Alexandra Brixemar.

 

Vändningen kom när vännen slog larm

När hon blev 14 år började en kompis förstå att det var något som var fel. Allt kulminerade efter att Alexandra blev utsatt för ett så våldsamt övergrepp utomhus att hon blev skadad och flydde hem till kompisen.

– Jag sa att jag hade blivit våldtagen men hon och hennes familj misstänkte att det var mer än så och slog larm, berättar hon.

Hon bodde på 13 olika boenden innan hon blev myndig

Efter det blev hon tagen till ett skyddat boende i Göteborg. Därefter bodde hon på 13 olika boenden innan hon blev myndig, de flesta var HVB-hem. Det gjordes en utredning och hon fick förutom diagnosen Anorexi också diagnosen Dissociativ identitetsstörning - en diagnos som kan utvecklas hos barn som blivit utsatta för långvariga övergrepp.

 

Flicka på säng. Foto: Unsplash

Det är viktigt att vara lyhörd mot människor i din omgivning, det blev tillslut räddningen för Alexandra. Foto: Unsplash

 

Ett mirakel för att komma tillbaka

Alexandra började också sälja sex igen eftersom hon aldrig fick någon ordentlig vård eller rehabilitering. Hon svälte sig själv så mycket att hon till slut drabbades av ett hjärtstillestånd men överlevde mirakulöst.

– Det var precis i anslutning till att jag fyllde 18 år och kunde lägga in mig själv på slutenvården. Jag stannade där ett år och efter det har jag utvecklats jättemycket och fått det stöd jag behöver, säger hon.

 

Rätt hjälp blev nyckeln till livet

När Alexandra Brixemar väl fick rätt hjälp gick det fort för henne att må bättre. Hon började lära sig vem hon var och byggde ett nätverk av vänner och trygga vuxna att ha runt sig. I augusti 2017 startade hon organisationen Vi Vågar för att hjälpa andra.

– Vi jobbar för framförallt för en nollvision mot sexualbrott och för att hjälpa dem som redan utsatts. Samtidigt är det viktigt att vi erkänner att det finns svensk barnsexhandel, idag finns så lite forskning att vi inte vet hur många det är som drabbas, säger hon.

Fakta

Straffet för att köpa sex av någon under 18 år är böter eller fängelse i högst två år, bara 1 av 10 åtalade har dömts till fängelsestraff de senaste tio åren.