Många föräldrar kan skriva under på att deras barn tillbringar alltför stor tid med smartphones och surfplattor. Exakt hur mycket tid barnen spenderar med sina devices är det inte alla föräldrar som vet och ännu färre har koll på vilka sidor deras barn besöker och hur deras liv på nätet ser ut. Genom att samla in information går det att hålla sig uppdaterad och skydda barn från olämpliga sidor.

– Det handlar inte om att övervaka allt barnen gör på internet utan om att ge föräldrarna en inblick i vad det är deras barn gör och på så vis få igång en dialog om innehåll, förklarar Kevin Freij själv förälder och en av grundarna av Mymobilesecurity som bland annat utvecklat en app som ger föräldrarna möjligheten att hålla sig uppdaterade.  

 

Ingen åldersgräns på nätet

På nätet och ute i den virala världen är allt tillgängligt. Det finns inte någon åldersgräns för att få tillgång till extrema sidor innehållande, våld, droger, gambling och porr.

– Statistik visar till exempel att varannan pojke tittar på grov porr vilket känns direkt olämpligt. Det går att förebygga genom tekniskt stöd och hjälper oss föräldrar att ta ansvar.

Kevin Freij understryker att få föräldrar skulle låta sina barn besöka olämpliga platser rent fysisk vilket även måste gälla i den virtuella världen.

– Vissa saker bör och ska barn inte se, det är rena övergreppen.

 

pojke med mobil under täcke

Statistik visar på att varannan pojke tittar på grov porr vilket känns direkt olämpligt. Foto: Shutterstock

 

Omstridd skärmtid

Ytterligare ett problem att tampas med är ofta den så kallade skärmtiden. Hur länge ska barnet ha tillgång till mobil och padda? Behöver tiden begränsas finns det möjlighet att göra det med smarta funktioner som larmar när skärmtiden är slut eller till och med helt enkelt stänger ner nätuppkopplingen. Det är inte alltid lätt att ta striden om mobil och surfplatta just därför kan det vara bra med digitala hjälpmedel. På så vis kan även barnen få en uppfattning om hur mycket tid de lägger på att vara ute på nätet. Man kan till exempel skapa ett schema tillsammans och komma överens om hur skärmtiden ska vara upplagd.

"Det går att blocka sidor med våldsamt innehåll."

Det går också att få fram statistik vilka sidor som besöks och blocka sidor med exempelvis våldsamt innehåll. Med det underlaget är det också enklare för föräldrar att föra dialog med sina barn om nätbeteenden och vilka sidor som är okej att surfa på.

 

Insyn ger trygghet

– Som förälder är det både viktigt och roligt att kunna hänga med på vad barnen gör på nätet. Det är ett bra sätt att visa intresse på, avslutar Kevin Freij.