Caroline Rödén, Bluecall- Det är ett ständigt jagande efter en kortsiktig tillfredsställelse. Många unga känner oro, ångest och ensamhet. En del drabbas av sömnproblem eftersom de ligger och scrollar på sin mobil på nätterna, förklarar Caroline Röden.

Nätmobbning är en annan allvarlig konsekvens.

- Mobbningen pågår dygnet runt, man är inte längre skyddad i sitt hem. Tyvärr är det här väldigt vanligt, det är lätt att hänga ut andra medan man gömmer sig bakom en skärm.

Ett tillgängligt stöd

Samhället måste hitta ett sätt att följa med i utvecklingen för att bättre kunna förstå hur våra unga påverkas.

- Sjukvården och de ideella organisationerna gör ett fantastiskt jobb, men det här är ett stort och växande problem som kräver mer resurser för att snabbare kunna hjälpa fler. Det behövs därför mer lättillgängliga alternativ till stöd. Vi måste också öka kommunikationen för att minska tabun så att unga vågar söka hjälp och göra det på ett sätt som passar deras livsstil.

Forskning visar att vi mår bättre av att prata om hur vi mår.

Forskning visar att vi mår bättre av att prata om hur vi mår. Därför startade Caroline och hennes kollegor appen Bluecall, samtalsstöd över telefon där unga över 15 år kan prata av sig med en volontär eller mentor.

- Vi vill att alla ska ha någon att prata med. Eftersom de lever i sin telefon kändes det logiskt att ta fram en digital lösning som passar deras moderna livsstil.

Foto: Felicia Yllenius