Julia Östfeldt på Föreningen TillsammansJulia Östfeldt berättar att det anmäls 6500 våldtäkter i Sverige varje år och att det enligt BRÅ finns ett mörkertal på ungefär 80 procent.

Samhället har en ganska sunkig syn på sexualbrott.

- Samhället har en ganska sunkig syn på sexualbrott, säger hon. Om man varit med om en våldtäkt men alltid blivit matad av att en våldtäkt bara är en överfallsvåldtäkt blir det ju väldigt svårt att känna att man har rätt att anmäla.

Samtycke är den viktigaste grundstenen

En stor del av Tillsammans uppdrag är att få fler att förstå att samtycke är den viktigaste grundstenen när det gäller sex.

- När vi föreläser i skolor möter vi ofta kommentarer som ”vadå, måste man skriva kontrakt innan man knullar?”, men samtycke är mycket större än så! Det kan visas på så många olika sätt, det handlar om signaler. Om någon ligger helt stel och tittar bort kanske man inte ska ha sex. Det är den normerande kraften vi vill åt genom en samtyckeslag, precis som lagen mot barnaga. Många unga vet inte att de blivit utsatta för grova brott och att det går att anmäla. Det här är ju en människorättsfråga och inte en kvinnofråga.

Foto: Föreningen Tillsammans