Unga upplever mycket psykisk och fysisk stress och press idag. Svenska Kyrkans Unga ses mycket som en mötesplats där du kan kasta av dig kraven, bagaget och jämförelserna som samhället präntar in, menar Amanda Carlshamre som är förbundsordförande.

– Närvaro och gemenskap med andra blir en oas för många unga människor. De behöver få pusta ut och få andrum, släppa kraven och bara vara. Men också fundera på de stora livsfrågorna som dyker upp och göra det i en trygg kontext.

Svenska Kyrkans Ungas syfte är att möjliggöra för unga att växa i tro och ansvar.

– De får mycket ansvar så fort de blir engagerade i organisationen och det växer man snabbt av som individ. Det är inte så många platser i samhället idag där unga får ansvar och därför känner de sig välkomna hos oss, säger Amanda Carlshamre.

Många unga bär på flera frågor kring tro. Svenska Kyrkans Unga har både sökare och säkra, menar Amanda Carlshamre.

– Du kan vila i en tro som individ och det är i sig ett växande. Dessutom behöver unga goda förebilder som också är unga. Jag tror att det kan kännas befriande att du är i ett sammanhang där du kan få ta emot stöd. Ett sammanhang som du kommer till varje vecka och till människor som inte kommer vända dig ryggen, säger Amanda Carlshamre.