Fakta

Per Holknekt

Född: I Falun år 1960

Utbildning: Marknadsekonom

Hobby: Matematik

Familj: frun Linda Sjöström, snart 1-årig dotter och en vuxen dotter från tidigare äktenskap

Yrkesliv: Mångsysslare, föreläsare, konsult, designer, entreprenör, startar snart sitt 32:a företag och lanserat ett antal varumärken bland annat klädmärkena Odd Molly och Svea

Sportmeriter: VM-guld i skateboard under 80-talet, VM-guld i flipperspel

I de sammanhangen är igenkänningen stor i gruppen, säger mångsysslaren Per Holknekt, som vet hur det är att förlora allt och befinna sig på botten.

Idag är han nykter alkoholist och lever familjeliv med småbarn och är i gång med att sjösätta sitt 34:e företag/varumärke.

 

Inga fasader - öppenhet varar längst

Per Holknekt har gjort sig ett namn inom flera områden. Han blev tidigt känd som VM- skejtaren, sedan som entreprenör och skapare av bland annat varumärket Odd Molly. Det senaste decenniet har han öppet och självutlämnande pratat om sitt missbruk i olika forum och i sin bok. Hans liv har kantats av upp- och nedgångar men han har alltid lyckats komma ut på andra sidan.  

– Jag har valt att inte ljuga om mitt liv och jag är öppen med att jag har ett beroendeproblem och ett dåligt självförtroende. Har lärt mig att bekräftelse hittar jag inte via andra utan den måste jag hitta inom mig, att förlika sig med den man är och lära sig tycka om sig själv.

 

När du passerat alla gränser

Tidigt började alkoholen fungera som ett medikament för att kontrollera känslor. Under tiden i USA som skateboardproffs intensifierades bruket av alkohol och under en kortare period även droger. Det fungerade för stunden och dövade ångesten samtidigt som den skapade ångest.

– Jag var inne i ett förrädiskt ekorrhjul. Man vet inte om när man är missbrukare, det märker man först när man gått över linjen. Min alkoholism var själdestruktiv och jag blev självscentrerad.

Runt 2000 hamnade han i en ond spiral. Det ledde till att han straffade ut sig själv från familj, boendet och arbete och blev hemlös. Då sökte han hjälp hos myndigheten och träffade rätt person som hjälpte till att styra upp hans liv.

 

Per Holknekt. Foto: Robin Berglund

Per Holknekt tror inte på tunga mediciner utan går på regelbundna samtal, som kognitiv gruppterapi inom AA, något som har visat sig vara mest fungerande och vara mest hållbart för fortsatt nykterhet. Foto: Robin Berglund

 

Gruppsamtal är förlösande

Kreativiteten har alltid funnits där och han är lite av en mångsysslare. För några år sedan lade han efter 30 år ner sitt engagemang i modebranschen.

– Jag gjorde en rensning för att bygga på friska premisser. Man drar på sig en del slagg längs vägen. Jag avslutade företag, styrelseuppdrag och dåliga kompisrelationer som tog min kraft. Allt jag väljer in i mitt liv ska helst vara av godo. Jag vill ha medarbetare som vågar visa sitt fulla jag därför läser cv:n efter anställningen.

Idag är Per Holknekt en anlitad föreläsare och pratar om att det krävs mod att visa sig svag.

– För många är det förlösande att känna igen sig och höra att det går att ändra sitt liv. Jag vill inte att andra människor ska må som jag gjort. Idag mår jag bra och kan jag överföra lite av mitt välmående till andra så behåller jag också mitt välmående.

 

Krossa stigmat

Det svåraste av allt är att fronta en kollega eller nära anhörig som dricker men Per Holknekt menar att det kan göras med kärlek och omsorg om denne.

– Det är viktigt att våga öppna för samtal och säga att du dricker för mycket och att det gör mig ont. Tyvärr är alkoholism stigmatiserat hos oss medan det i USA är en merit om det står nykter alkoholist i cv:n.