Nader Rahimi Danesh var aldrig speciellt intresserad av spel. Han hade ett ordnat liv med en bra inkomst. Det fanns ingenting i hans liv som lockade honom att spela. Han ägde inte ens en kortlek. Så en helgdag skulle han pendla från Uppsala till Stockholm och plockade upp en tidning. En tidning som hade en annons från ett stort spelbolag i sig.

– När jag läste annonsen fångade den mitt intresse och jag tänkte att jag ville testa, berättar han.

Spelade bort sin lön

Till en början var allt bra och Nader vann gång på gång.

– Min tanke var hela tiden att jag skulle vinna tillräckligt mycket så att mina fyra barn skulle kunna ha det bra och vara lyckliga. Sen började jag förlora.

Spelandet hade blivit ett beroende och Nader berättar om hur han räknade dagarna tills lönen skulle komma. Hur varje sekund var ett steg närmare spelandet.

– Jag kunde sitta uppe dagen innan lönen skulle komma och vänta på att klockan skulle slå tolv. På morgonen var det inte ovanligt att jag hade spelat bort hela lönen.

På morgonen var det inte ovanligt att jag hade spelat bort hela lönen

Med en lön som gått åt till spelande blev det svårt att betala hyra, räkningar och mat. Något som Nader löste med att börja låna pengar av sina anhöriga.

– Under den här perioden levde jag med en hemsk ångest och skam. Du måste hela tiden ljuga för din familj och dina vänner, och hela tiden låna pengar av dem. Jag ljög för att jag skämdes, men också för att jag skulle kunna fortsätta spela. Jakten efter att kunna vinna tillbaka pengarna för att kunna reparera allt jag gjort gjorde mig likgiltig för allt annat.

Isolerade sig

Lögnerna, skammen och ångesten gjorde att Nader inte längre klarade av sin vardag. Han bestämde sig för att flytta och bryta kontakten med alla. Även sina barn. Allt för att slippa konfronteras med frågan; Hur mår du egentligen?

– Tillslut går det inte att låna av sin omgivning längre. Då börjar man låna av banker och tar farliga SMS-lån. Så spelar man upp pengarna, hamnar i ännu större skulder och tillslut spårar det ut. Man kommer så djupt ner att det känns omöjligt att ta sig upp. Det är fruktansvärt. Jag var tvungen att sälja min lägenhet för att bli skuldfri, två månader senare spelade jag igen, berättar Nader.

Tog sig tillbaka

Nader funderade på om han skulle ta sitt liv. Han hade inte haft någon kontakt med sina barn på ett helt år och såg ingen utväg. Men barnen och hans bror gav inte upp.

– Jag har haft riktigt tur med min familj. Både min bror och mina barn har alla varit fantastiska. Det är tack vare dem jag återkommit till livet.

Jag har fått livet tillbaka och är så tacksam för att jag får se mina barn skratta igen

Idag har Nader skaffat hjälp och går i KBT-baserad terapi samt gruppsamtal med andra spelmissbrukare. Trots att han endast gått två månader känner han en markant förändring.

– Jag har fått livet tillbaka och är så tacksam för att jag får se mina barn skratta igen och se att de mår bra. Den känslan hade jag glömt bort. Nu får den känslan mig att få tårar i ögonen av lycka, säger Nader.

Nader vill med sin historia lyfta att detta är ett samhällsproblem och inspirera andra att våga söka hjälp. På en gång.

– Vänta inte med att söka hjälp! Ju fler vi är som vågar komma fram och berätta desto bättre. Tillsammans gör vi skillnad!