Det kommer ofta larm om att vi sitter stilla för länge och rör oss för lite - och vår psykiska hälsa verkar vara sämre än någonsin. Vi är stressade, känner oss otillräckliga och många upplever att det här med att försöka leva hälsosamt blir ytterligare en press och prestation. Den omtalade träningstrenden verkar bara göra att de som redan tränar pressar sig ännu hårdare och de som inte tränar alls blir mer avskräckta. Vi lever i ett samhälle där obalansen är så utbredd att det snart inte finns något mellanting kvar. Vi är allt eller inget, på eller av. Vi tränar stenhårt eller inte alls. Vi är sockerberoende eller förbjuder allt onyttigt. Det är frustrerande och varken det ena eller det andra kommer att leda till det som majoriteten ändå säger sig eftersträva – att må bra och trivas med sin kropp. Att få vara frisk. Att slippa stress och vara en mer närvarande person.

Beach 20XX

Att få leva ett liv utan krämpor och med glädje. Hur kommer man dit då? Jag tror att vi behöver ta tillbaka ordet lagom och förstå att det är okej att vara mänsklig. Vi behöver sluta upprepa samma mantra om ”beach 20XX” inför varje sommar och byta fokus från magrutor och orealistiska ideal. Vi behöver bli snällare mot oss själva och lägga ribban där vi faktiskt kan nå den.

Börja lägga till hälsosamma val istället för att förbjuda allt som är dåligt.

Att gå all in med träning och strikta dieter verkar inte ge det långsiktiga och hållbara välmående vi önskar, alltså behöver vi sänka kraven och göra lagom mycket. Börja lägga till hälsosamma val istället för att förbjuda allt som är dåligt. För att få in hälsa i din vardag, och på sikt få bättre värden, lägre blodtryck och en friskare liv, så behöver du göra litegrann – ofta.

Stärk din självkänsla

Tar du alltid två bitar när det är fika? Ta en. Och njut av den. Åker du alltid bil, buss eller tunnelbana till jobbet? Prova att cykla hela eller halva vägen eller promenera en bit. Känner du dig alltid stressad, värdelös och intalar dig själv att du inte räcker till? Gör vad du behöver för att stärka din självkänsla (med eller utan hjälp) och förstå att du är good enough. Äter du alltid lunch ute och vill fortsätta med det? Hoppa över köttet och välj mellan vegetariskt eller fisk. Du behöver inte lägga om hela ditt liv. Du behöver peta in hälsosamma val så gott som dagligen. Och det kan vara så litet som att försöka äta något grönt till varje måltid och så stort som att sluta röka eller att låta bilen stå och ta cykeln oftare. Att vara lagom hälsosam är tillräckligt bra i en stressad värld.

Sofia Ståhl
PodcastHälsoprofil och inspiratör

 

 

En podd om hälsa, psykisk ohälsa, självkänsla, stress, vardagsliv och balans. Lyssna på itunes, i någon av podcast-apparna, Acast eller andra ställen poddar finns!#podcastenomänskligt