Vad skiljer kronisk förstoppning från tillfällig?

Symptom på förstoppning är att man har svårt att tömma tarmen, har hård avföring, måste krysta mycket, tömmer tarmen sällan och att magen känns svullen och uppblåst. Med kronisk förstoppning avses att det tillståndet har pågått länge, minst tre månader, och ofta lider de drabbade av det år efter år.

 

Vilken hjälp finns att få?

Se över kosten och försök öka fiberinnehållet, ät grovt bröd, grönsaker, frukt och kanske kliprodukter.

Först ser man över kosten och försöker öka fiberinnehållet, äta grovt bröd, grönsaker, frukt och kanske kliprodukter. Sedan är det bra att röra på sig. Utöver det kan man köpa receptfria produkter som fiberpreparat och bulkmedel. Hjälper inget av det så kan man ta laxermedel som antingen ökar vätskan i tarmen eller stimulerar tarmrörelserna. Många tror att man ska dricka mycket, men det är en myt att det går att dricka bort en förstoppning, man ska dricka normalt med vätska.

 

Och om inte det hjälper?

Då kontaktar man sjukvården för det finns mer hjälp att få. Kanske behövs en utredning för att se om det finns andra skäl till förstoppningen, man kanske inte förmår slappna av i ändmuskulaturen och då hjälper inga laxermedel. Det har även nyligen kommit nya receptbelagda läkemedel som hjälper mot kronisk förstoppning.