Dock är det svårt att veta vilka fibrer man som enskild individ behöver, och hur mycket.

– Det är viktigt att vare sig över- eller underdosera mängden fibrer, eller fibertillskott. Och vissa personer, bland annat de med irriterad mage, kan få problem med fibrer i kosten som de kan uppleva förvärrar symptomen från IBS, förklarar Peter Falck, teknisk doktor i bioteknik och forskningsansvarig på Carbiotix.

Han fortsätter förklara att undersökningar visar att mer än 80 procent av västvärldens befolkning saknar 50 procent av de lösliga fibrerna de borde få i sig i kosten.

 

Därför får du inflammation i tarmen

– Forskningsresultat de senaste åren har också visat att det finns en korrelation mellan att få i sig för lite lösliga fiber i kosten och en ökad inflammation i tarmen, tarmbesvär, samt en ökad risk för utveckling av olika kroniska sjukdomar, berättar Kristofer Cook, vd på Carbiotix.

"En möjligheter att undersöka hur den egna tarmen fungerar"

Carbiotix är ett vetenskapligt baserat företag som knoppades av från Bioteknikinstitutionen vid Lunds universitet 2014. Sedan dess har de utvecklat en metod som ger möjligheter att individuellt undersöka hur den egna tarmen fungerar och hur mycket kostfibrer man behöver.

 

En skräddarsydd boost av kostfiber

De har även utvecklat ett eget kostfibertillskott som nu ligger för godkännande hos myndigheterna.

– Vårt produktpaket bygger på ett individuellt test, ett avföringsprov, som man skickar in till oss en gång i månaden för att mäta hur bakteriefloran utvecklats under månaden. Sedan får man tillskickat rätt sorts kostfibertillskott i rätt mängd för att ytterligare förbättra tarmens funktion, fortsätter han.

 

produkt och app

Det kan vara svårt att veta hur du ska behandla din mage på bästa vis. Men ett enkelt test löser problemet åt dig. Foto: Carbiotix

 

Bättre maghälsa utan ansträngning

I väntan på att deras eget kosttillskott blir godkänt så har de utvärderat alla kostfibertillskott på marknaden och valt ut den som fungerar bäst. Den varianten har en lång fermentationstid, och den ingår idag i deras behandlingspaket.

– Vår ambition har alltid varit att ta fram en konsumentprodukt med lösliga fiber. Att göra den både individualiserad och enkel, prisvärd och effektiv. Vi gör det enkelt för konsumenterna genom att vi väljer ut rätt fiber, bestämmer hur stor dosen ska vara och när de ska ta den. Vi gör det genom att mäta de goda bakterierna som finns i tarmen och dosera kostfibertillskottet för att optimera deras antal, konstaterar Peter Falck.

 

Testa tjänsten gratis

Mellan november till mars kan 600 personer undersöka sin tarmhälsa med Carbiotix test och individuellt fibertillskott helt gratis. Anmälningar görs mellan den 8-22 oktober på www.smartson.se.

Mer information hittar du på www.carbiotix.com