Det var i början av 2013 som fastighetsmäklaren Magnus Hägg började få svårt att svälja. Värst var rött kött, rucolasallad och parmaskinka.

– Jag trodde att rucola och parmaskinka skulle bli min död, berättar Magnus.

Den sociala biten kom i kläm. Magnus bävade för sammanhang där mat ingick. Livet förvandlades till en stressfull cirkel och hemma var det inte heller komplikationsfritt.

– Sambon blev ganska less när jag googlade runt på jakt efter en diagnos och hamnade på sidor om cancer. Hon trodde jag var hypokondrisk som vanligt.

”Prata mindre och tugga mer.”  

Men situationen eskalerade. Magnus kom hem vrålhungrig efter att knappt ha ätit något under dagen. Efter en middag med sin bror och mor kom vändpunkten.

– Min mamma insisterade på att jag måste söka hjälp.

Hjälpen fanns närmare än Magnus trodde. Släktingen Mary Hägg, specialiserad inom orofacial medicin, i Hudiksvall, hade lösningen.

– Hon konstaterade att jag hade ett mellangärdesbråck och att jag behövde träna upp min inre muskulatur med hjälp av en munhantel.

Träningen gav resultat efter bara några veckor.

– Nu var jag ingen mönsterelev direkt även om jag till en början tränade enligt instruktionerna. Därför är inte Magnus sväljproblematik helt borta.

– Men så mycket bättre. Numera underhållstränar jag när jag känner symptom.

Han har varit öppen gällande sina sväljsvårigheter, vilket fått folk i omgivningen att berätta att de känner igen sig, eller har någon anhörig som är drabbad.

– Men det finns bra hjälp att få, säger Magnus som numera njuter av både rucolasallad och parmaskinka.