Prostatacancer har länge varit en ouppmärksammad sjukdom, den har försummats och forskningen har hamnat efter. Förr var normpatienterna äldre män, men cancerformen är förändrad. Idag är den vanlig bland medelålders män. Torsten Tullberg, förbundsdirektör för Prostatacancerförbundet, berättar att män i regel äter sämre och motionerar mindre än kvinnor, men är också sämre på att gå till läkaren.

– Vi verkar för att införa en screening med PSA-prover för män som fyllt 45. Det är särskilt viktigt om man har prostatacancer i släkten, berättar Torsten. Prognoserna är egentligen ganska bra, det handlar om tidig upptäckt.

Stort intresse

År 2012 startade Prostatacancerförbundet sin utåtriktade verksamhet för att öka medvetenheten om sjukdomen och förbundet har vuxit stadigt under de senaste åren. Antalet medlemmar ökar och många engagerar sig i olika grupperingar och vårdprogram som representanter för prostatacancer. I år lanserade förbundet Mustaschkampen, en kampanj med syftet att uppmärksamma cancerformen, och intresset är stort. Kampanjen har tio huvudpartners, och 160 företag och organisationer har deltagit på något vis.

– Det är fantastiskt! Vi märker att det har effekt, och att vi kan göra skillnad, säger Torsten.