Idag har sjukdomen blivit en del av vardagen och med smarta hjälpmedel har familjen fått situationen under kontroll. 

Att leva med diabetes ständigt närvarande har varit en omställning för hela Liam Fennimores familj. Beskedet som kom då Liam var elva år skakade om tillvaron. Till en början förstod inte Liam att diabetes är en livslång sjukdom, han trodde att den skulle försvinna av sig själv som en vanlig förkylning.

 

"Innan var jag rädd för sputor"

När verkligheten väl sjunkit in att diabetes typ 1 är bestående och att det i dagsläget inte finns något botemedel blev han ledsen och tyckte till en början att sjukdomen var pinsam. Tiden som följde var jobbig för familjen. Men ganska snabbt bestämde sig alla för att göra det bästa av situationen för att klara av förändringen och för att stötta Liam i allt det nya som hans diabetes innebar. 

– Innan var jag rädd för sprutor, men jag vande mig rätt snabbt eftersom jag till en början använde en insulinpenna hela tiden. Numera använder jag en insulinpump som gör det hela mycket enklare, förklarar Liam. 

 

Blev ledsna över beskedet

Liams föräldrar blev ledsna över beskedet och kunde inte förstå att deras son drabbats av sjukdomen. Diabetes är heller inget som finns i den närmaste släkten. Liams mamma Gabriella vill ge all eloge till sjukhuspersonalen som stöttade och hjälpte dem under de tio intensiva dagar som Liam fick ligga på sjukhus. 

– Utbildningen från sjukhuset var fantastisk, jag har bara gott att säga om det bemötande vi fick. Det betydde verkligen mycket för oss alla, menar Gabriella.

 

En ny vardag

Väl hemma var de tvungna att kolla alla innehållsförteckningar samt mäta och väga allt Liam åt för att hålla ett balanserat blodsocker och räkna kolhydrater för att veta hur mycket insulin han behövde. 

– Nu för tiden räcker det med att Liam tittar på maten på tallriken för att ta rätt insulindos, konstaterar Gabriella. 

 

Ifall att tekniken felar

I skolan fick Liam en skolresurs som hjälpte honom under de två första åren eftersom han även behövde ta sprutor i magen under skoltid. Klasskompisarna ställde en del frågor men förstod situationen och därmed försvann all oro Liam tidigare känt över att berätta för klassen om vad som hänt.

"Det är noga med att ha koll på alla värden."

Idag går han inte utan Druvsocker i jackfickan samt en extra pump och insulinpennor i skolväskan utifall att något tekniskt fel skulle ske med hans hjälpmedel. Insulinet påverkas av så väl humör som sömn, träning och pubertet därför är det noga med att ha koll på alla värden. Någon speciell diet behöver Liam inte följa och han kan äta godis och sötsaker även om han likväl som alla andra bör göra det i begränsad mängd. 

 

Ovärderliga hjälpmedel

Numera finns smidiga hjälpmedel som just insulinpumpar och blodsockermätare som hjälper till att hålla koll på värdena. 

– De olika smarta hjälpmedel som vi använder underlättar otroligt mycket. Nu kan jag, Liam och Liams pappa kontrollera Liams glukosvärden via våra mobiler vilket gjort oss tryggare i vardagen. All apparatur blir även mindre och smidigare hela tiden. Det hade varit så mycket krångligare och känts mer osäkert utan den tekniska utrustning vi fått, säger Gabriella. 

– Jag slipper även ta sprutor i skolan eftersom jag numera använder en pump, vilket är skönt. Man märker knappt att jag har diabetes, säger Liam.

Tack vare de hjälpmedel som finns känner familjen att de har koll på läget. 

 

Ett tight team

Det kanske är svårt att se det positiva i situationen men frågan måste ändå ställas: har Liams diabetes fört något gott med sig?

– Ja faktiskt, vi är ännu tajtare som familj nu tycker jag, säger Liam.

Och han får medhåll av sin mamma. 

– Vi har blivit ett team mot sjukdomen. Och vi övervinner den med en positiv inställning. Tack vare all professionell hjälp och stöd vi fått genom sjukvården och Liams styrka har vi kunnat tackla det hela mycket bra tycker jag, avslutar mamma Gabriella.