Hur ser dina dagliga rutiner ut?

Typ 1 är som en kroppsdel, snarare än en rutin. Du har ingen rutin att lyfta foten över trösklar, men du måste göra det. De flesta vet att blodsockret ändras om man äter.

Mat kan man förutsäga och ta insulin för. Jag tar insulin varje gång jag äter. Jag gissar sockerinnehållet och en ungefärlig dos. Det kan bli fel tyvärr, men man lär sig att gissa.

 

Hur påverkas du?

Mat är dock inte viktigast, som många tror. Stress, klimat, motion och mycket annat kan både höja och sänka sockret utan förvarning. Det lever sitt eget lilla liv, mer eller mindre. Om insulindosen var fel påverkas det ganska snabbt.

"Är värdet för lågt kan jag svimma"

Därför måste jag ta blodprov för att kolla läget under hela dagen, ibland även natten. Är värdet för lågt kan jag svimma, därför måste jag alltid ha med socker. Är värdet högt bryts kroppen ned, så insulin måste också vara med. Diabetesen styr egentligen mig, mer än att jag har rutiner och styr den. Insulinet gör att vi kan bli sams, i de flesta fall.

 

Vilken är din största utmaning?

Det är en ständig beredskap, eftersom att blodsockret kan förändras, utan att jag riktigt vet när eller varför. Godis och spenat kan båda ge högt eller lågt socker. Allt i livet påverkar typ 1. Immunförsvaret får spel och alla kan drabbas. Den orsakas inte av kost, vi bör äta vanlig mat!

Det kan vara farligt att banta och bli för smal, socker är också medicin. Men med delaktiga läkare, sjuksköterskor och stöttande närstående kan vardagen fungera bra. Hos vissa aktiveras immunförsvaret igen, dock. Det kan leda till fler sjukdomar, just för oss med typ 1.