Redan som 17-åring kammade Sandra Oxenryd hem en finalplats i tv-programmet Sikta mot stjärnorna. Den gången kom hon tvåa – men tog revansch under Fame Factory ett par år senare. Efter vinsten i Fame Factory var hon synlig i media och sjöng bland annat under utdelningen av svenska TV-priset Kristallen 2005. Samma år gav hon ut albumet All There Is och singeln At Your Side och året efter representerade hon Estland i Eurovision Song Contest. Idag lever hon fortfarande för och på musiken och de senaste åren har vi sett henne framförallt under den populära julturnén Stjärnklart ihop med andra svenska artister. Sandra

– Jag har aldrig låtit astman sätta stopp för en spelning, säger Sandra.Sandra är också pollenallergiker och i tonåren satte det sin prägel på det dagliga livet.


– Jag åt mediciner med varningstrianglar på och vart helt knockad. Jag var trött hela tiden.


Att hon ett par år tidigare också blivit diagnostiserad med astma är egentligen föga förvånande, då sjukdomarna ofta går hand i hand. 


– Min lillebror hade astma så det låg i familjen, samt att jag blev väldigt dålig av min pollenallergi. För mig var det inte bara pipet i bröstet som gjorde att vi trodde det var astma, utan också att jag var så trött. Jag orkade knappt någonting jämfört med mina klasskompisar på gympan till exempel. 


Som 10-åring var Sandra både pollenallergiker och astmatiker, enligt hennes läkare. Hon fick starka mediciner – men menar att det egentligen inte är just de som avgör om hon mår bra eller dåligt.


– För mig handlar det mer om att jag måste värma upp kroppen. Gör jag inte det så får jag snabbare problem, men är kroppen varm så kan jag hantera min astma och träna och leva precis som alla andra. Även när Sandra ska uppträda värmer hon upp kroppen. Till och med mer än själva rösten.


– Just nu giggar jag en del på båtar och där har de ofta luftkonditionering som gör luften torr. Jag märker att det påverkar min astma negativt och därför måste jag lägga extra mycket tid på att värma upp inför spelningen. Jag hoppar gärna hopprep tio minuter eller gör squats och utfall. Att göra övningar som involverar stora muskelgrupper gör att pulsen stiger och jag blir varmare, vilket är ett måste för att rösten ska hålla. Inför sommaren 2013 satte Sandra som mål att genomföra ett triathlon. Hennes läkare avrådde henne dock att träna och tävla när pollensäsongen är som värst. Sommaren 2015 kom hon 12:a i olympisk distans på SM. 


– Det var Sveriges elitdamer som skulle göra upp. Det var förvisso bara fjorton startande, men jag kom inte sist i alla fall, fnissar hon.
– Det finns så mycket hjälpmedel därute, och även om inte jag har behövt använda mig av så många, som exempelvis masker som renar luften eller värmer upp den, så bidrar hjälpmedlen till att astmatiker har lika stor chans att leva livet fullt ut som en utan astma eller allergier. Man behöver inte vara sin diagnos och jag tror verkligen att inget är omöjligt. Man måste bara hitta sitt eget sätt att jobba runt det.


Fakta

Den som är pollenallergisk kan få astma

Pollenallergi, som också kallas för hösnuva, ger besvär som nästäppa, rinnsnuva, röda och kliande ögon. Om man får hosta eller andnöd under pollensäsongen kan det bero på att allergin orsakar astmabesvär. Då är det viktigt att kontakta läkare på vårdcentral eller annan specialist.
Källa: Vårdguiden