I Frebaco Kvarns spannmålsprodukter är principen så få allergener som möjligt, vilket gör att nötter inte alls har någon plats i produktionen, inte ens när det kommer till müsli. Allt som levereras in och ut ur produktionsanläggning kontrolleras noggrant för att garantera en säker livsmedelshantering.

"Samma fokus gäller även för vår konsumentdel"

– Nötfri produktion har varit en medveten strategi från start då behovet av allergenfria livsmedel är stort hos storhushåll och restauranger. Men samma fokus gäller även för vår konsumentdel, säger Camilla Hassel, kvalitetsansvarig på Frebaco Kvarn i Lidköping. 

 

Strikta kontroller

Förutom strikta leverantörsavtal och endast livsmedelsgodkända råvaror görs ankomstkontroller på varje leveransbatch och regelbundna stickprov i produktionen. De anställda får inte heller de äta nötter under arbetstid då produkterna ska hållas helt fria från spår av just nötter.

"En hel familj påverkas ofta av en allergi"

– En hel familj påverkas ofta av en allergi och för Fazer är det viktigt att alla familjemedlemmar ska kunna äta våra produkter. Särskilt barn reagerar kraftigt på allergener vilket gör våra nötfria produkter ännu viktigare, avslutar Camilla Hassel.