Ju tidigare diagnosen ställs, ju lättare blir omställningen, menar Thomas Magnusson, som fick diagnosen diabetes typ-2 när han var 50 år. Själv vet han inte hur länge han levt med sin diabetes, bara hur länge han haft diagnosen.

– Det är inte ovanligt, många har diabetes, men vet inte om det. För mig kom det som en chock. Jag hade aldrig tänkt tanken att det skulle kunna drabba mig, trots att jag borde ha förstått det eftersom både min pappa och min farfar hade diabetes, säger han.

Diabetes typ-2 kallas också för åldersdiabetes och är den vanligaste formen av diabetes. Den kan vara ärftlig. Ungefär fyra procent av befolkningen drabbas, men lika många beräknas leva med sjukdomen oupptäckt.

– Den som har diabetes i släkten, men ser till att leva ett sunt liv kan kanske till och med förhindra att sjukdomen bryter ut, menar Thomas Magnusson.

Hemma hos familjen Magnusson skämtas det en hel del om diabetes kring matbordet.

– "Det där får du inte äta!" brukar min 16-åriga son säga när jag väljer något jag inte borde, men som jag gillar. Då kontrar jag med: "Det får inte du heller!". Vi har testat min son och han har inte diabetes, men risken finns ju eftersom det finns i släkten, berättar han.

Tänker mer medvetet på sig själv

Sedan Thomas Magnusson fick sin diagnos 2006 har han förändrat sitt liv på flera punkter. Han har gått ner 15 kilo, motionerar mer och tänker på hur han äter.

– Jag äter vid fler tillfällen varje dag och inte så mycket, men jag är sämre på att bara äta sådant som är nyttigt. Jag äter gärna det jag tycker om, berättar han.

För Thomas Magnusson är det viktigt att själv ta ansvar för sin sjukdom och sin kropp.

– Jag tänker mer på mig själv nu och har blivit mer medveten. Därför vet jag också att jag till exempel borde motionera mer. Jag kan nog säga att jag tillhör de som syndar lite och min diabetessköterska, som kontrollerar mig regelbundet, tycker att jag skulle kunna göra lite mer, säger han.

– Men vi är alla olika och måste ställa om på vårt eget sätt, tillägger han.