Magnus Norman är i Kalifornien för att jobba som tränare för Stan Wawrinka från Schweiz, rankad trea i världen. Han har precis kommit över den värsta allergichocken efter att ha åkt från Sveriges vinterklimat till våren. 

– Idag är det bättre än för två dagar sedan då var det riktigt jobbigt. Jag blir dels kliig, rinnig och svullen men framförallt blir jag väldigt trött av allergin, säger han.

Fick ofta ta taxiMagnus

Det tar ett par dagar att acklimatisera sig och komma igång med medicineringen. Så var det även förr. När Magnus Norman åkte världen runt på olika tennismästerskap möttes han alltid av någon sorts blomning. Han berättar att det var värst under Rome Masters som hålls varje vår utanför Rom. Arenan ligger på en höjd med massor av grönska och träd runt omkring. 

– Man vistas på en ganska liten yta när man tar sig från hotellet till arenan och till restaurangen. Trots det var allergin ofta så brutal att jag fick ta taxi, säger han. 

Livet fick anpassas efter allergin och han höll sig på det luftkonditionerade hotellrummet innan matcherna. Anledningen till att han inte ville prata öppet om sina besvär under karriären var för att han inte ville att det skulle låta som att han skyllde ifrån sig.

Båda döttrarna drabbade

– Allergin påverkade mig inte heller så mycket under själva matcherna, då var jag för koncentrerad på spelet. Det var mer innan och efter matcherna som det påverkade mig, säger Magnus Norman.

Det var mer innan och efter matcherna som det påverkade mig

Allergi är till viss del ärfligt och båda Magnus Normans döttrar har drabbats av allergier. De har dock inte samma sorts allergi som honom utan de har drabbats av mjölkprotein- och nötallergi. För en familj är det mycket att hålla reda på men man anpassar sig.

– Det känns dock väldigt tråkigt är att vi aldrig kommer att kunna ha en hund eftersom jag är så allergisk. Jag älskar hundar och vi är väldigt aktiva så det hade passat i vår familj, säger han.

Förra året fyllde Magnus Norman 40 år och han började fundera på nya utmaningar. Han bestämde sig för att göra en Iron Man, den mest avancerade formen av triathlon som innebär 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och till sist 42,2 kilometer löpning vilket är ett helt maraton. Startskottet går i slutet av juli i Nice och flygbiljetten är redan bokad. 

– Jag behöver som vanligt åka dit några dagar innan för att acklimatisera mig i allergin, säger han. 

Fortsätter att samla in pengar

Det tar mycket tid och kraft att träna till en Iron Man vilket också tar extra tid från familjen. Därför ville Magnus Norman kombinera prestationen med något bra och startade Race 4 Kids. Kampanjens syfte var att samla in 100 000 kronor till astma- och allergiforskningen.

Insamlingen har redan gått bättre än jag vågade hoppas

– Insamlingen har redan gått bättre än jag vågade hoppas och det ursprungliga målet på 100 000 kronor är redan uppnått,  så nu har jag höjt det till 200 000 kronor, säger han.

Magnus Norman har också gått in som delägare i Capa Karlstad som arrangerar olika motionslopp. 

– Grundaren är en vän till mig och efter att han var med i en svår bilolycka frågade han om jag ville hjälpa honom med företaget så att han kunde lägga mer tid på rehabilitering. Det ville jag ju såklart och ett av mina bidrag är att vi kommer starta ett Race 4 Kids-lopp för barn. På så sätt fortsätter vi informera och samla in pengar till forskningen, säger han.