– Istället blev jag expert på att läsa läppar och hitta på strategier som gjorde sken av att jag hörde, fastän jag faktiskt inte gjorde det…

Till slut förlorade Jessica Lindström hörseln nästan helt; på ena örat är hon helt döv medan hon kan höra ytterst lite på det andra. Att inte kunna höra tog hårt på henne; hon blev deprimerad och drog sig undan.  

– När jag till sist blev utredd och alternativet att operera in hörselimplantat kom på tal var beslutet därför enkelt. Jag ville höra igen!

 

Elektriska signaler

Sedan juni 2013 har Jessica Lindström cochlearimplantat på den döva sidan, och en hörapparat på andra sidan. Implantatet består av en liten inopererad elektrod och mottagarspole och en ljudprocessor som sitter bakom örat. Genom att fånga upp ljud och omvandla dessa till digitala signaler som går direkt till hörselnerven kan  Jessica Lindström ”höra” igen.

"Första gången jag hörde småfåglar igen kunde jag inte hålla tillbaka tårarna."

– Innan jag opererades hade jag en tioprocentig taluppfattning, idag har jag 91 i tyst miljö. Det bästa är de små ljuden i vardagen; första gången jag hörde småfåglar igen kunde jag inte hålla tillbaka tårarna.

Hennes råd till andra som lider av hörselnedsättningar är att ta vara på den tekniska utvecklingen som sker idag; det finns betydligt fler lösningar där ute än vad man tror.

– Nu har jag dessutom precis fått nya streamingtjänster inkopplade så jag kan lyssna på Spotify och radio. Musik är inte som det var förut, jag saknar fortfarande förmågan att höra små nyanser, men allt är bättre än att inte kunna höra alls!