Till sist undvek han sociala sammanhang och slutade att träna som han alltid hade älskat. Men vändningen kom.

– Jag såg ett inlägg på Facebook att Phonak sökte testpersoner och anmälde mig.

Skillnaden blev extremt stor för mig. Jag har fått ett nytt liv och gått ner 90 kilo i vikt.


Buller försämrade hörseln

Ola har arbetat som lastbilschaufför i mer än tjugo år och hans medfödda hörselnedsättning har förvärrats under tiden. Idag har han 24 procents hörsel på höger öra och hör ingenting alls på sitt vänstra öra, vilket påverkade hela hans livssituation.

"Jag drog mig undan och blev mer och mer osocial."

– Jag drog mig undan och blev mer och mer osocial. Jag hörde inte vad folk sa på fester, så jag slutade att gå dit. Jag slutade även träna, framför allt för att jag inte hörde trafiken runt omkring när jag var ute och löptränade eller cyklade. Vid några tillfällen var jag nära att bli påkörd.


Teknisk utveckling

Väl hemma i Sverige efter några år utom- lands tog Ola tag i sin hörselproblematik.
– Jag fick mina första hörapparater 2009. För att få information om den senaste tekniken gäller det att vara nyfiken och framåt själv, menar Ola.

"Jag testade och fick dessutom hjälp av dem att hitta rätt väg för att göra en utredning."

– Sociala medier är väldigt bra på det sättet. Det var ett inlägg från Phonak där man sökte personer som ville prova och utvärdera deras hörselprodukter som blev vändningen för mig. Jag testade och fick dessutom hjälp av dem att hitta rätt väg för att göra en utredning. Produkterna, Roger Table Mic och Roger Pen, finansierades dessutom fullt ut av Försäkringskassan. Det blev extremt bra. Produkterna är nu mina ständiga följeslagare överallt.

 

Ola cyklar

 

Den stora vändningen

De senaste två åren har Olas liv förändrats mycket. Och han menar att det är hans hörhjälpmedel som gjort den stora skillnaden.

– Hörhjälpmedel påverkar inte bara hörseln, utan också självförtroendet.

Nu är jag arbetsledare i ett team om 65 chaufförer och det hade jag aldrig ansökt om att bli om jag inte haft tekniken. Vi har ofta möten inne i den bullriga bilfabriken. Utan mina hörhjälpmedel hade det definitivt inte fungerat.

"En person med hörselnedsättning har stora rättigheter"

– Nu i efterhand vet jag att en person med hörselnedsättning har stora rättigheter till rätt hörhjälpmedel. Jag vet också att livet kan få en helt ny vändning med rätt produkter.

Han har fått tillbaka tron på sig själv och kan göra saker han tycker om igen. Han cyklar och springer era dagar i veckan. Träningen och nya kostvanor har gjort att han gått ner 90 kilo i vikt. Livet är faktiskt helt förändrat!