Den kraftfullt växande 3D-tekniken som används av allt från arkitekter till produktutvecklare, har nu också hittat in bland Sveriges moderna tandvårdskliniker. De långa processerna vid tillverkning av en ny tandkrona eller tandbro är därför ett minne blott.

Den nya tekniken använder sig av en 3D-kamera för att göra ett perfekt digitalt avtryck av munnen på bara ett par sekunder. När 3D-designen är färdig skickas den till en så kallad CAD/CAM-fräs, där kronan tillverkas på under en halvtimme i ett tandtekniskt laboratorium. Detta gör att det som tidigare innebar minst ett återbesök för kunden nu kan göras på endast ett tandläkarbesök. Det äldre tillvägagångssättet var både tidskrävande och för många, obehagligt, då det innebar att patienten var tvungen att gjuta av tänderna med avtrycksmassa i munnen. 3D-teknikens intåg är därför ett positivt besked för många människor, då nästan hälften av Sveriges befolkning fruktar sitt tandläkarbesök, enligt Netdoktor.se.

Den första tandläkarkliniken som börjat använda sig av tekniken är Stockholmsbaserade City Dental, som är Nordens största tandläkarklinik. Både grundaren Mattias Santesson och klinikchefen Katina Morini, som har varit med sedan starten, håller sig ständigt uppdaterade på ny teknologi och forskning inom tandvård. City Dental har bara under de senaste åren, förutom 3D-teknik, infört Tempurmadrasser i alla behandlingsstolar och behandling mot tandläkarskräck via hypnos. 

– Vi vill göra det så bekvämt som möjligt för patienten, då vi vet att många tycker det är obehagligt är att gå till tandläkaren. Den tekniska utvecklingen minskar tidsförloppet och vissa ingrepp som kan framkalla obehag. Mätinstrument för implantatstabilitet och 3D-tekniken är några av dessa exempel, säger Mattias Santesson, grundare av City Dental.

Inom tandvården används 3D-tekniken inte bara vid tillverkning av nya tandkronor utan också vid skalfasader, tandbroar och tandimplantat.