Närsynthet och översynthet är några ögonsjukdomar som kan behandlas med laser. Ett annat alternativ är ICL-operation, vilket innebär att en tunn lins placeras framför den egna. När det gäller grå starr är metoden en annan. Vid grå starr blir linsen grumlig och man ser sämre. Tidigare var det ett komplicerat ingrepp som krävde lång läkningsprocess, men under de senaste decennierna har man gjort stora framsteg. Idag är tekniken vid ögonkirurgi så avancerad att en gråstarrsoperation är både skonsam och effektiv.

Ingreppet sker med lokalbedövning och tar knappt en kvart

–  Vid en gråstarrsoperation pulveriserar man innehållet i linsen med hjälp av ultraljud. Sedan ersätts den med en ny konstgjord lins. Den fina mikrokirurgin ger små snitt och innebär snabb läkning. Ingreppet sker med lokalbedövning och tar knappt en kvart och patienten får åka hem samma dag, säger Annemari Koivula, ögonläkare på Stockholms ögonklinik. 

 

Större glasögonfrihet

 

Innan ögonoperationen görs noggranna mätningar på ögat för att linsen som opereras in ska ha rätt styrka. Ofta behöver man endast använda läsglasögon efteråt, om man önskat normalsynthet på långt håll. Dock är det inte alla patienter som kan se på långt håll utan glasögon. En orsak till detta kan vara att ögat har ett brytningsfel som den nya linsen inte kan korrigera. Vid dessa fall finns det möjlighet att välja till speciallinser som korrigerar besvären.

– Idag finns det multifokala linser som gör att man ser klarare på alla avstånd. Man får därmed mycket större glasögonfrihet, förutsatt att man inte har andra ögonsjukdomar.

 

Kortare väntetider

 

Ögonoperationer utförs idag både i den offentliga vården och i privat regi. Ibland kan det vara fördelaktigt att välja ett privat vårdalternativ. Friheten blir större och väntetiden på en operation kortare. Men det finns fler fördelar. 

Så undviker man att drabbas av grå starr i framtiden

– Väljer man en privat vårdgivare så kan man göra en ögonoperation och byta ut linsen även om man inte har grå starr. Har man en gång gjort det så undviker man att drabbas av grå starr i framtiden, avslutar Annemari Koivula.