Mattias var 15 år gammal när hans bror mötte upp honom på en busshållplats hemma på Gotland efter en tävling. 

– Jag kände att något var fel och frågade vad som hänt. Min bror berättade att vår pappa tagit sitt liv. Veckan efter skulle jag börja på idrottsgymnasiet i Växjö, berättar Mattias.

Fick inget stöd av vuxna Mattias

Dagarna efter beskedet var kaosartade och ingen vuxen var på plats för att hjälpa familjen igenom krisen som drabbat dem.

– Jag stängde in mig på mitt rum i fyra dagar och när jag till slut gick ut igen möttes jag av att människor i vår närhet inte längre hälsade på mig. De visste väl inte vad de skulle säga så de bytte sida av gatan för att slippa säga något alls, berättar Mattias.

Mattias började trots allt gymnasiet i Växjö som planerat och där började han ljuga om hur hans pappa dött. 

– Jag sa att han dött av en hjärtinfarkt, det var lättast så. Inte ens lärarna visste vad som hänt, säger Mattias.

Träningen var räddningen

Det var friidrotten som hjälpte Mattias att gå vidare. Under träningarna kände han sig fri från sina tankar och det blev hans enda terapi. 

– Det var ingen som pratade med mig om vad som hänt utan jag fick själv hitta sätt att klara av vardagen på. Idrotten blev min räddning, säger Mattias.

Genom alla framgångar i offentligheten höll Mattias sin hemlighet väl bevarad. Det var inte förrän nästan 30 år efter pappans död som han vågade berätta sanningen för allmänheten.

– Det kom spontant, jag hade inte tänkt säga något men det blev så ändå. Idag är jag glad att jag gick ut öppet. Jag kan förhoppningsvis hjälpa andra genom att berätta om mina erfarenheter, säger han. 

Idag hjälper han andra

Mattias är ambassadör för den ideella organisationen Suicide Zero som arbetar nationellt för att minska självmordsantalet i Sverige. Suicide Zero arbetar både opinionsbildande så att det ska finnas självmordsförebyggande handlingsplaner i alla län och kommuner och även på Facebook, där organisationen informerar om hur vi alla kan bidra till att minska självmorden. 

– Jag får många samtal och meddelanden av personer med självmordstankar och anhöriga. Jag har lärt mig hur jag ska hantera det och kan ge råd efter mina erfarenheter. Det är viktigt att det finns stöd och att man inte bemöter dessa människor med tystnad så som jag blev bemött, säger Mattias.

vatten

Ingen ska känna sig ensam

I efterhand har han förstått att han gjorde alla fel man kan göra i hans situation. Att isolera sig och ljuga för att inte behöva känna efter är inte ett bra recept.

– Det fanns ju ingen där för mig som kunde guida mig i sorgearbetet och jag vill inte att någon annan ska känna sig lika utlämnad som jag, säger Mattias.

Mattias viktigaste råd till människor som vet att någon i deras närhet lider av psykisk ohälsa  är att våga fråga.

Man kan säga: ”Jag vet att du har det svårt just nu, kan vi ta en promenad och prata om det?”. En sådan liten medmänsklig handling kan öppna upp och bidra till att rädda liv, säger Mattias.