Öppen verksamhet

 

Enligt skollagen har alla barn och ungdomar rätt till en meningsfull fritid; en fritid som är trygg, rolig och stimulerande, allt utifrån barnens förutsättningar. Särskilt viktigt blir en organiserad verksamhet kanske för barn och ungdomar med funktionsvariationer som generellt rör på sig mindre och har ett mer begränsat socialt nätverk än andra.

– För unga med funktionsvariationer är inte sällan skolan en positiv upplevelse. På fritiden är det dock inte alltid lika lätt; att springa över gatan till kompisen är inte alltid en självklar möjlighet, säger Peter Gunnarsson, fritidsledare på Stråga fritidsgård i Jönköpings kommun.

Stråga fritidsgård riktar sig till barn och unga med någon form av funktionsvariation; för ungdomar i åldrarna 13-25 år har de en särskild verksamhet, Funkis. Verksamheten är öppen, vilket betyder att man kommer och går som man vill, tillsammans med personligt stöd om behov finns. Fritidsgården är dock ett populärt ställe att hänga på, så Funkis brukar vara välbesökt.

Barn och ungdomar finner en trygghet och ett sammanhang här

– Att Funkis är riktat till unga med funktionsvariationer i kombination med att det är frivilligt att komma hit är två viktiga anledningar till varför fritidsgården och Funkis är så omtyckt. Barn och ungdomar finner en trygghet och ett sammanhang här, helt på deras egna villkor, säger han. 

 

Hanna Sköld. Foto: Privat

 

Kände sig hemma

 

Även om Funkis innebär en möjlighet att delta i en mängd olika aktiviteter är det kanske framförallt gemenskapen och alla vänner som lockar mest. Så är det i alla fall för Hanna Sköld, 21 år. För henne har Funkis varit något av en fristad. Hon har varit besökande ungdom sedan fyra år tillbaka. Fritiden innan gymnasiet och Stråga var ganska komplicerad säger Hanna Sköld.

Här kan vi mötas på samma nivå utan att behöva förklara saker och ting

– Här finns det många i liknande situation som jag själv; här kan vi mötas på samma nivå utan att behöva förklara saker och ting hela tiden. Här känner jag mig hemma, säger Hanna Sköld. 

Att satsa på funkisverksamheten som en fritidsgårdsverksamhet har blivit väldigt lyckat i Jönköpings kommun. Verksamheten har växt för varje år och idag är den känd både inom och utanför kommunens gränser.

För Hanna Sköld har Funkis betytt inte bara nya vänner utan numera också en praktikplats på fritidsgården.

– Alla unga med funktionsvariationer borde få samma möjlighet som jag. Och för er som har möjligheten, våga prova! Då kan ni få chansen att prova på nya aktiviteter och träffa vänner för livet!