Tiotusentals unga flyktingar, många av dem har kommit ensamma, har anlänt till Sverige senaste två åren. Flera riskerar utvisas efter långa utdragna processer, andra får stanna. Det skapar oro, panik och vilsenhet.

Samtidigt larmar polisen om att flera söker sig till droger och kan behöva vård. I Stockholm city drar vissa kvällar uppåt två hundra unga afghanska och nordafrikanska killar runt. Den förra gruppen använder bland annat rökheroin, tramadol och cannabis. Inte sällan för självmedicinera mot ångest.

 

Vi kan förebygga problemen

 

Men det finns de som försöker förebygga problemen. Stiftelsen Choice får projektstöd för att tillsammans med läkare- och psykologstudenter från Karolinska Institutet och andra högskolor i landet undervisa elever i fysiologi, anatomi och ANT.

En timmes rökning av vattenpipa motsvarar cirka ett hundra cigaretter.

– Flera nyanlända unga har varit med om traumatiska händelser, försökt själv medicinera och har större risk att drabbas av psykisk ohälsa och drogproblem än jämnåriga. De kan behöva verktyg för stresshantering och kroppskännedom för att underlätta integreras i samhället, säger Robert Åkesson, vd för Choice. Flera av eleverna kommer från länder där alkohol är förbjudet och är försiktiga, men de vet mindre om tobakens risker. Att en timmes rökning av vattenpipa motsvarar cirka ett hundra cigaretter förvånade flera. Och att nikotin når hjärnan på några sekunder, man kan känna sig piggare, men kroppen mår inte bra och celler dör.

 

Kunskap ger insikt

 

Alla fick blåsa i sugrör och hålla för näsan för att känna på hur lungsjukdomen kol försvårar andning. Och i en vinglig övning om hur alkohol stänger av hjärnan och påverkar balansen deltog såväl elever, skolpersonal som gymnasieministern. ”Skitbra lektion”, summerade en elev och lovade sig själv att sluta röka.

Viktigt lära sig både om kropp och risker med droger

– Den här undervisningen är mycket bra, viktigt lära sig både om kropp och risker med droger, sade Anna Ekström och rektor Andreas Eriksson höll med.

Vad fick du för intryck av ANT-lektionen för nyanlända?

– Oerhört bra att unga människor får sådan livsviktig kunskap. Det är ju en sak när vuxna säger att det är farligt att röka, en annan att jämnåriga förklarar varför tobak, alkohol och narkotika är negativt, svarade Anna Ekström.

Ett par dagar senare återkom läkarstudenterna till klassen för uppföljning och samtal. Unga känner sig ofta bekvämare att tala om känsliga frågor med unga experter. Det blir bollplankande och erfarenhetsutbyte.

– Ett bra sätt att komma ut i samhället och även för oss att lära mer. Mötena med eleverna gör oss till bättre läkare och psykologer, menar studenterna.