– Blodpropp, bensår och eksem kan alla uppstå som en följd av åderbråck. Därför kan det vara en god idé att ta bort åderbråcken i rätt tid, säger Brigitte Galland Perhard, leg läkare och specialist på kärlsjukdomar.

"Åderbråck uppstår när venernas väggar är försvagade"

Åderbråck uppstår när venernas väggar är försvagade eller om klaffarna inte fungerar som de ska. Då blir blodflödet försämrat vilket leder till att blodet samlas i benet och det uppstår ett tryck i venerna nedåt. Det i sin tur leder till att att venerna slingrar sig och blir utvidgade samt att det blir ett läckage nedåt. Det är detta som kallas för åderbråck.

 

Skonsam och effektiv behandling

Både ådernät och åderbråck går att behandla. Det finns flera olika behandlingsmetoder. En effektiv metod är skuminjektion i kombination med ultraljud. Metoden kallas även ekoskleros eller duplex-guide-skleros.

Först hittar man åderbråcket med hjälp av ultraljud, för alla delar av bråcket är inte alltid synliga. Sedan sprutar man in ett skum i kärlen. Behandlingen går att göra året runt men för den som vill hinna få bort åderbråcken till sommaren är det god idé att boka tid så snart som möjligt.

– Behandlingen tar ofta 15 till 20 minuter och effekten är lokal, så det grå bra att gå till jobbet direkt efter, avslutar Brigitte Galland Perhard.