Idag är det få som har tid med lång kokonvalescens efter ett skönhetsingrepp. Tekniken har nu kommit ikapp efterfrågan på skönhetsbehandlingar med tydliga resultat utan smärta eller lång återhämtning. Framför allt två nya kriurgifria tekniker från USA, Ultherapy och Coolsculpting, har har blivit populära. Ulteraphy stramar till huden i ett ansiktslyft med hjälp av ultraljud och Coolsculpting fryser permanent bort fettceller. 

– Teknikerna är väldigt populära utomlands. Stora celebriteter som Madonna och Kim Kardashian använder Ulteraphy för att få släta ansikten, berättar Golnaz Golkar, sjuksköterska och ägare till Clinica. Hon har lång erfarenhet av teknikerna och upplever att allt fler väljer bort kniven när de ska göra estetiska ingrepp.

Ansiktslyft som ger ett naturligt utseende

Med åldern minskar kollagenet i huden och den blir mindre elastisk. Det bidrar inte bara till rynkor utan också till att huden inte känns lika tight som tidigare. Under Ultherpy-behandlingen tittar man först med ultraljud 4,5 millimeters ner i huden. Därefter skickas värme med precision ner i huden som stimulerar kollagenet.

– Ansiktet stramas sen upp mer och mer i upp till sex månader efter behandlingen, säger Golnaz Golkar.

Behandlingen är den enda FTA-godkända behandlingen för ansiktslyft som inte är kirurgisk. Det tar ungefär 90 minuter och därefter kan man gå tillbaka till jobbet. Det är ingen konvalescenstid men en del upplever rodnad eller lättare svullnad efteråt.

Frys bort fettet 

Fettcellerna i kroppen har visat sig vara känsligare mot kyla än andra celler. Det utnyttjar Coolsculpting genom att låta avancerad teknik kyla ner ställen på kroppen där man vill minska fettet. Under nedkylningen dör 25-40 % av fettcellerna i området och de tas sedan om hand av kroppen. Hud, blod och muskler påverkas inte av behandlingen. 

– Tekniken går att applicera på alla ställen på kroppen, även under hakan med ett speciellt munstycke. Behandlingen ger en permanent fettreducering, säger Golnaz Golkar.

Behandlingen tar ungefär en timme beroende på vilket område som behandlas. De vanligaste områdena som behandlas är mage, lår, höfter, armar och haka.

Nej till kirurgi

Dagens patienter vill ha naturlig skönhet utan kirurgi som kan ge ärrbildning och svåra biverkningar. De nya metoderna ger ett snabbt och säkert alternativ och ger ofta ett mer naturligt resultat både i jämförelse med kirurgi och andra invasiva ingrepp.