Om du är man, och märker att du håller på att bli tunnhårig, är det nästan alltid fråga om ärftligt, manligt håravfall. I regel behöver du inte gå till en doktor för att konstatera detta. Alla känner igen tillståndet. Luggen tunnas ut på sidorna och en kal fläck växer fram på kronan. Kanske är det ett misslyckat semesterfoto som gör att du först blir varse att du håller på att få en ”måne”.

– Om man inte känner sig helt frisk, eller har haft problem med sin hårbotten, bör man kanske ändå gå till doktorn så att det inte är något annat, säger Mats Ingers, läkare vid New Hair Clinic i Lund.

Gamla anor

Man har gjort hårtransplantationer vi manligt håravfall i mer än 40 år, men i början var metoderna primitiva. Man stansade ut öar av hårbärande hud, och satte in dem på hjässan, där det oftast fanns glest hår. Varje transplantat kunde innehålla 15-20 hårsäckar. Man flyttade kanske några hundra sådana ”punsch grafts” vid samma tillfälle.

Precis som naturligt hår på hjässan

– I dag går det att i mycket hög grad efterlikna naturlig hårväxt. De transplantat, som sticks in i hårbottnen består av naturliga hårsäcksgrupper med 1-4 hårsäckar tätt tillsammans. Precis som naturligt hår på hjässan. Även riktning och vinklar på det nya håret kan man idag kontrollera fullt ut. Vi tar håret från tinningar och nacke, det vi kallar ”kransen”. Sådant hår påverkas inte av manligt könshormon, det växer livet ut. En transplantation idag kan flytta flera tusen hårsäcksgrupper vid samma tillfälle.

Stripmetod, FUE eller kombi

Ett sätt att ”skörda” från ”kransen” innebär att man tar ut en långsmal hudremsa från bakhuvudet. Assistenter separerar fram transplantaten under mikroskop. Såret sys ihop med största noggrannhet, och efterlämnar en mer eller mindre tunn ärrlinje.

Tunnhårighet kan i värsta fall innebära social isolering

Alternativet är att drilla ut kanske var 5-10:e hårsäcksgrupp med hjälp av ett vasst rör. Det skall helst inte ha större diameter än 0,8 mm, annars ökar risken för vita märken. Metoden kallas FUE – Follicular Unit Extraction. Den är dyrare, men man har lite lindrigare tid närmast efter ingreppet, och kan raka sig i framtiden utan att ha en lång, vit linje i bakhuvudet.

Har man riktigt stora ytor att täcka med hår kan man kombinera de båda metoderna. Då gör man oftast FUE ena dagen och strip nästa. På så vis kan man nå upp till 3500 – 4000 transplantat, vilket alltså motsvarar ett tillskott av kanske upp mot 10 000 hårsäckar.

Kostar en del, men betalar sig ofta

Tunnhårighet kan i värsta fall innebära social isolering, särskilt för yngre män. Hårtransplantationen kan då innebära chansen till ett nytt liv. Ett ökat självförtroende kan bli ett stort plus.

– Män i mer mogen ålder, som gör en hårtransplantation, känner sig ofta betydligt yngre och vitalare. Jag talar av egen erfarenhet. Hade jag inte blivit transplanterad 2005 hade jag varit helt flintskallig idag, avslutar Mats Ingers.

Hårlaser

Den största nyttan med hårlasern är att den vidgar mikroblodkärlen med 54 procent redan efter första behandlingen. Hårsäckarna får därmed mer näring och syre. Den andra effekten sker när lasern, som arbetar på 650 nanometers våglängd, träffar hårcellerna varpå produktionen av ”energibollar” (ATP) i cellens kraftverk ökar. Detta leder till förbättrad hårproduktion. Jean Hadad är laserdoktor sedan 2004 och menar att håravfall till ca 95 procent är ärftlig.

- Vid håravfall så förvandlas skalpen till en slags ”öken” eller hårcellsfri zon. Bortsett från kransen, någon centimeter ovanför öronen och runt bakhuvudet som är okänslig mot det skadliga dihydrotestosteronet. Ju yngre man är när man drabbas desto känsligare är man psykiskt sett och det är därför det är extra roligt att just dessa personer blir bäst hjälpta av hårlasern. Ganska tidigt efter påbörjad laserbehandling stannar håravfallet upp och all stress som är associerad med att vara den som tappar sitt hår släpper helt, säger Jean.

Behandlingen tar ett år och kan delas in i tre faser. Under fas 1 (2-8 veckor) stoppas håravfallet. Under fas 2 (2-8 mån) förbättras kvaliteten och tjockleken på håret och under tredje o sista fasen stabiliseras förbättringen.