– Det ger patienterna en ny form av valfrihet och tillgänglighet, säger Josefin Landgård, operativ chef och medgrundare till appen Kry.

Kry är en av flera privata företag som satsat på att kombinera vård med digital teknik. Appen har mindre än två år på nacken, men har redan laddats ner mer än 50 000 gånger.

Positivt med fler aktörerJosefin

Att lösningarna kommer från privat håll och inte från den offentliga vården är ingen slump. Beslutsprocesserna inom den offentliga vården är ofta långa, men Josefin Landgård tycker att det i alla fall är positivt att landstingen ser med nyfikna ögon på utvecklingen.

– Självklart kommer det erbjudas digitala konsultationer inom den offentligt finansierade vården. Patienterna och skattebetalarna kommer att gynnas av att det är flera aktörer och lösningar som konkurrerar, sammanfattar hon

Hur funkar då digital vård? Man legitimerar sig i appen med sitt BankID och kan därefter boka ett videosamtal med en läkare eller psykolog. Innan mötet fyller man i ett formulär som beskriver åkomman man lider av.

– Det gör att jag kan gå in i mötet med mycket god förinformation vilket effektiviserar mitt arbete, säger Johan Flodin, en av läkarna som är knutna till tjänsten.

Den största skillnaden gentemot en vanlig mottagning är givetvis att läkarna inte kan ta i patienten, vilket sätter sina naturliga begränsningar. Hosta, utslag, eksem, allergier och kräksjuka är annars vanliga krämpor som lämpar sig väl för appen.

– Tillgången på psykologer ser väldigt olika ut i olika delar av landet. På vissa ställen är väntetiderna väldigt långa. Den här typen av ojämlikhet är ytterligare ett exempel på vad de digitala lösningarna kan avhjälpa, säger Josefin Landgård.

Mindre stress

Jämfört med att arbeta på en vårdcentral upplever Johan Flodin det som mindre påfrestande att agera doktor i appen. Och vanligtvis hinner han hantera dubbelt så många patienter, även om ärendena i appen är mer rutinartade.

På längre sikt tror han att det kommer att bli möjligt att komplettera de digitala läkarträffarna med egna provtagningar. Exempelvis ett EKG som kan tas via smartphonen eller på apoteket runt hörnet.

– Som läkare är man alltid kritisk till innovation och ställer hög krav på säkerhet. Men det som sker nu är spännande och påskyndar digitaliseringen av vården.