I vår kropp finns så kallade vener vilket är blodådror som leder blodet tillbaka till hjärtat. Inne i venerna finns klaffar, som små ventiler, för att blodet ska rinna smidigt tillbaks till hjärtat. Om klaffarna fungerar sämre eller väggarna i venerna är svaga ökar trycket i venerna vilket gör att venerna utvidgar och slingrar sig. Det är det här som kallas åderbråck. Doktor Brigitte Galland Perhard är legitimerad och specialist på kärlsjukdomar:

– Åderbråck kan orsakas av genetik, hormoner och graviditet och kvinnor får oftare åderbråck än män, nästan en tredjedel av alla kvinnor drabbas. Det är inte farligt men många lider av att de tycker att det är estetiskt fult och att det gör ont. Åderbråck ökar risken för svullnad vilket ger en tung och trött känsla i kroppen.

Lindra och behandla

Åderbråck försvinner sällan av sig själv men det går att lindra och behandla. Man kan lindra symptomen genom att röra mycket på fötterna och benen och undvika att sitta alltför långa stunder. Man bör även undvika kläder, strumpor och skor som sitter åt på benen, särskilt sådant som snörper åt inom ett litet område.

– Operation är en annan och vanlig väg att gå men ett ingrepp är alltid ett ingrepp och kräver såväl narkos eller bedövning som sjukskrivningstid. Dessutom finns alltid en risk för infektion, säger Brigitte Galland Perhard.

En annan form av behandling för åderbråcksbehandling finns, den går ut på att skum injekteras i åderbråcket i kombination med användning av ultraljudteknik. Metoden kallas även ekoskleros eller duplex-guide-skleros.

Lokal behandling

– Metoden kan behandla även stora åderbråck och genom ultraljudsundersökning går det att lokalisera och behandla även de åderbråck som ligger på djupet. Ekoskleros är en lokal behandling som inte påverkar annat än venen under behandling och det enda som krävs är några stick och lite plåster, berättar hon.

Behandlingen innebär en process på cirka tre veckor och eventuellt kan man behöva komplettera med fler injektioner. Under den här perioden kan små blåmärken uppstå och det kan kännas lite ömt. Men det är inte värre än att man kan fortsätta leva precis som vanligt efter en behandling.

– Ekoskleros ger mycket sällan allergiska reaktioner och andra besvär, och dessutom mycket effektivt för behandling av åderbråck. De flesta patienter upplever att det är ett rent trolleri! avslutar Brigitte Galland Perhard.