Att få ett sår på foten är för gemene man oftast en enkel åkomma, men för en person med diabetes kan det få allvarliga konsekvenser.

– Den vanligaste komplikationen vid långvarig diabetes är nervskada och kärlskada. Undersökningar visar att det finns en stark koppling mellan nervskada och ett svängande värde på blodsockret. Kärlskada, eller problem med cirkulationen kan man få av andra orsaker än diabetes, men för en person med diabetes och dålig cirkulation är risken om man får ett sår att det har svårt att läka. Därför är det extra viktigt att själv vara uppmärksam på sina fötter, förklarar Ann Lindström, medicinsk fotterapeut.

 

Undersök dina fötter med både ögon och händer

60 procent av de som har en nervskada vet inte om att de har det. Det kan börja med att det pirrar och känns konstigt i fötterna och man kan upptäcka att man har gått en längre sträcka med småsten i skorna och blod på strumporna utan att man har känt det.

– Ibland är det bra att det gör lite ont, då tar man av sig skon och ser efter varför det gör det. Har man nedsatt eller ingen känsel märker man oftast inte att något är fel och bryr sig inte om att titta. Det gör det hela lite mer komplicerat för då måste du använda ögonen och händerna för att undersöka och titta på dina fötter på ett annorlunda vis. Ta hjälp av en spegel eller en anhörig om du inte kan undersöka på egen hand. Gör man inte det kan man gå så länge med en skada på foten och som i värsta fall kan leda till amputation.

 

Skor och strumpor

Var uppmärksam på dina fötter – speciellt om du är diabetiker. Foto: Pexels

 

Skaver strumporna, klämmer skorna? Finns det märken eller förhårdnader som du inte har sett förut? Då kanske du behöver byta.

– Gå till en butik som kan hjälpa dig att hitta en sko med bra sula, en stabil hälkappa och där du får plats med tårna. Och gör det på eftermiddagen när fötterna är lite mer svullna.

 

Lär känna dina fötter

Hur ser din fot ut egentligen? Finns det några märken som inte borde vara där? Ser du ett litet tryckmärke ska du dra öronen åt dig och fundera på var det kommer ifrån. Kan det vara en för trång strumpa eller en utsliten sko som har orsakat det?

– Nästa gång du är på besök hos din diabetesläkare eller sköterska kräv en undersökning av dina fötter, det har du rätt till en gång per år. Då får du reda på om du har friska fötter eller början till känselbortfall.

"Det finns fyra riskgrupper"

Efter en grundlig fotundersökning ska vårdpersonalen riskgruppera dig enligt det Nationella diabetesregistret. Det finns fyra grupper: Riskgrupp 1 har friska fötter, bra känsel och bra cirkulation. Riskgrupp 2 har lite nedsatt känsel och cirkulation. Riskgrupp 3 har haft sår tidigare som nu har läkt, men har större risk att utveckla ett nytt. Riskgrupp 4 har ett sår eller annan fotsjukdom. 

 

Viktigt med egenvård – smörj dina fötter varje dag

En av komplikationerna med nervskador kan börja med att man får väldigt torra fötter och risk för sprickor med risk för infektion. När huden blir torr försämras hudens funktion som skyddande barriär.

– Det är viktigt att hålla fötterna rena och torra. Tvätta och torka väl mellan tårna för att undvika svampbeläggning. Ett viktigt steg är att smörja in fötterna varje dag, men inte mellan tårna där det ska vara torrt, för att få bort torr hud och sprickor. Har man väldigt torra fötter kan man använda sig av en fotfil med en fin slipyta och slipa försiktigt, för att därefter smörja in sina fötter med en kräm som innehåller fuktbindande karbamid.  

 

Fötter och skor

Det är viktigare än de flesta tror att ta hand om sina fötter och att inte låta den sköra huden spricka och bli infekterad. Foto: Pexels

 

Har man möjlighet ska man försöka unna sig ett besök hos en medicinsk fotterapeut för att få lite tips och råd.

– Har du problem med dina fötter och fått dina fötter undersökta vet du vilken riskgrupp du tillhör. Då har du också rätt att få komma till en medicinsk fotterapeut på remiss. Men har du friska fötter, riskgrupp 1, så var glad för det! Då kan du en gång per år unna dig en skön fotbehandling hos en medicinsk fotterapeut, som gör att både du och dina fötter mår bra!