FAKTA

Kan man behandla alla typer av synfel?

Ja man kan behandla alla typer av synfel som närsynthet, översynthet, astigmastism (brytningsfel) och ålderssynthet.

Vilken behandling passar mig?

Alla ögon är unika, därför så är görs alltid en noggrann undersökning där man tar reda på om dina ögon kan behandlas och vilken metod som passar just dina ögon bäst.

Vilka behandlingar finns det?

Ögonlaser: Det finns ett flertal olika ögonlaserbehandlingar. Dessa behandlingar görs till störst del på personer i åldern 18-40 år

Linsimplantat (ICL): Denna metod innebär att man placerar en lins framför den vanliga linsen som korrigerar synen, detta görs oftast vid större synfel.

Linsbyte (RLE): Här byter man ut den vanliga linsen i ögat mot en ny med styrka som korrigerar synen.

Det var under sin medverkan i Fångarna på fortet för femton år sedan i sällskap av ett gäng härligt håriga jättespindlar som Jonas Wahlström för första gången insåg att han var i behov av läsglasögon.

Djuren gillar inte glasögon

Bortsett från att Jonas Wahlström själv inte var vidare förtjust över nödvändigheten är fenomenet glasögon inget som tilltalar de flesta djur heller.  Människor med glasögon uppfattas helt enkelt som en fara med sina ovanligt stora och stirrande ögon. För två år sedan, efter viss tvekan, fattade slutligen Skansenprofilen beslutet att göra något åt sitt synproblem.

– Jag hade hört talas om ögonoperationer som resulterade i ett glasögonfritt liv, vilket givetvis lät som en dröm. Det tog ett tag men slutligen lyfte luren för att boka tid för konsultation hos en trygg och välrenommerad ögonklinik på Vasagatan i Stockholm.

Efter konsultationen rekommenderade läkaren en RLE-behandling vilket innebär att man byter ut ögats lins mot en konstgjord lins. En RLE-behandling är säker och smärtfri och patienten kan leva som vanligt efter behandlingen.

Bättre syn redan några timmar efter ögonbehandlingen

Innan själva ingreppet får patienten droppar i ögonen, som gör att man ser lite suddigt, och en lugnande tablett. Sedan utförs RLE-metoden i lokalbedövning. Ingreppet tar totalt cirka femton minuter.

– Allt sköttes mycket effektivt och professionellt. Trots att jag blivit välinformerad blev jag ändå förvånad över hur pass snabbt och smärtfritt operationen gick. Jag frågade sköterskan om de inte skulle börja snart, men då var hon redan klar med ena ögat och beredd på att sätta igång med nästa!

– Sex timmar efter att jag lämnat kliniken kunde jag återigen läsa tidningen utan glasögon. Läsmässigt var det som att färdas tillbaka i tiden, en otroligt häftig känsla måste jag säga.

Återbesök och efterkontroller

Efter drygt ett och ett halvt år behövde Jonas Wahlström göra en smärre justering utförd med laser, vilket ingick i priset. På sex klick, som han själv uttrycker det, var synen åter kristallklar precis som tiden före det ens var tal om några läsglasögon. På frågan om han skulle rekommendera ögonoperationer till andra svarar han tveklöst ja. Det enda han ångrar för egen del är att han inte gjorde det tidigare.

– Det finns ingen anledning att tveka, det går fort och gör inte ens ont! För mig var det här ett rejält lyft och det bästa av allt är att jag kan se mina små apor igen och att djuren slipper känna sig skrämda av mina stirrande glasögon, avslutar Jonas Wahlström nöjt.