Hur många kemikalier kommer din hud i kontakt med

Om du frågar en rengöringsarbetare eller en frisör kanske de säger att deras händer är benägna att drabbas av utslag och kontakteksem eftersom deras hud utsätts för mängder av olika kemikalier, vatten och rengöringsmedel varje dag.

Samtidigt är det lätt att glömma att även om du inte har ett sådant yrke så kommer du i kontakt med ett stort antal kemikalier dagligen. Om du skulle räkna på hur många kemikalier du kommer i kontakt med dagligen, vad tror du att resultatet skulle bli?

 

500?

Det finns olika uppgifter om hur många kemikalier vi kommer i kontakt med dagligen, men det kan röra sig om så många som 500 för genomsnittskvinnan. Många av dessa kemikalier - i synnerhet i kombination med varandra - kan påverka din hud negativt och leda till att du utvecklar kontakteksem.

"Hudens egen förmåga att skydda sig sätts på starkt prov"

Om man lägger ihop kosmetika, hudkrämer, tvättmedel, tvål, schampo och ytor som man kommer i kontakt med i det dagliga livet, blir det tydligt att hudens egen förmåga att skydda sig sätts på starkt prov varje dag.

 

Kontakteksem

Kontakteksem är ett inflammationstillstånd i huden som drabbar ungefär 10-15 % av den vuxna befolkningen. Det kan uppstå som ett resultat av yttre påverkan från ospecifika, hudirriterande ämnen som vatten och tvål eller allergiframkallande ämnen där de största riskfaktorerna är nickel, parfym och konserveringsmedel. Om du hade atopiskt eksem (barneksem) som liten, är du också mer benägen att drabbas av kontakteksem som vuxen.

"Vid kontakteksem är hudbarriären försvagad"

Vid kontakteksem är hudbarriären försvagad, vilket innebär att huden inte kan behålla fukten utan blir torr. Dessutom är den försvagade hudbarriären mer benägen att angripas av bakterier, virus, svamp och allergiframkallande ämnen.

Att vår hud påverkas av mängder av kemiska ämnen som kan orsaka kontakteksem kan vi göra något åt!

 

Det här kan du göra för att förebygga kontakteksem som orsakas av kosmetika och hudvård!

  • Läs innehållsförteckningen noga. Titta efter ämnen du inte tål och undvik dessa.
  • Testa först. När du funderar på att köpa en ny hudvårdsprodukt kan det löna sig att testa produkten på insidan av armen. Vänta sedan 24 timmar så kommer du att se om du tål produkten.
  • Enkelhet är oftast bäst. Välj oparfymerade (det gäller både syntetiska och naturliga doftämnen) hudvårdsprodukter med få ingredienser. Ju fler ingredienser, desto större är risken att du kommer att reagera på någon av dem.
  • Ge huden bra skydd och vård. Hudvård är en viktig komponent för att förebygga och behandla kontakteksem. Ju torrare hud, desto fetare kräm behöver du. Locobase Repair är en fet reparationskräm som tillför huden fettämnen som finns naturligt i huden och gör att huden hålls mjuk och mer motståndskraftig mot hudirriterande ämnen. Den är också fri från parfym, färgämnen och konserveringsmedel och är snäll mot den mest känsliga och eksembenägna huden. Kom ihåg att om du tvättar händerna flera gånger om dagen är det också viktigt att smörja in händerna flera gånger om dagen.
  • Sök hjälp i tid. Låt din läkare avgöra vilken behandling som är bäst för ditt kontakteksem. Vid användning av kortisonkrämer bör du också alltid använda en fuktighetskräm. Vänta alltid med att smörja in fuktighetskrämen tills den medicinska krämen har absorberats helt av huden. Locobase Repair och Locobase Fet kräm är båda mycket väl lämpade som kompletterande vård vid eksem.