Ofta märker vi inte själva när vi börjar höra dåligt, eftersom det brukar ske gradvis, över längre tid. Men till och med när tillvaron kantas av jobbiga missar och felhörningar är det många som väljer att sticka huvudet i sanden. En del för att de tycker att hörapparater känns lite ”skämmigt”, som ett pinsamt ålderstecken.

Men det är ett stort misstag. I själva verket är det när någon låtsas höra och hamnar i onödiga missförstånd som det blir pinsamt. Dessutom visar forskning att fungerande kommunikation fördröjer demens och bidrar till ett friskare och längre liv. Särskilt äldre män lever längre om de skaffar hörapparat.

Med andra ord: Ta din hörsel på allvar. Det är livsviktigt.

Det här innebär att du bör testa hörseln regelbundet, gärna varje år. Och numera är det enkelt. HRFs gör-det-själv-test, ”Hörseltestaren”, finns både på www.horseltestaren.se och som app. På ett par minuter får du reda på om du hör normalt eller om du bör boka tid för en hörsel­undersökning.

Om det visar sig att du behöver hörapparater vill jag ge dig ett gott råd: Börja med att kontakta Hörsellinjen (www.horsellinjen.se, 0771-888 000), en rådgivningstjänst som drivs av Hörselskadades Riksförbund (HRF).

Hörsellinjen svarar på det mesta som rör hörsel. De kan också tala om hur du kan skaffa hörapparater utan att bli lurad. För även om du har rätt till hörapparater från landstinget, så utförs utprovningarna i Stockholms län av företag som i de flesta fall uppmanar patienter att istället köpa hörapparater privat. En del övertalas att betala tusentals kronor ur egen ficka innan de upptäcker att de hade kunnat få bra hörapparater från landstinget mot en avgift på 600 kronor. Så fråga Hörsellinjen, för din egen skull.

Jan-Peter Strömgren
förbundsordförande,
Hörselskadades Riksförbund (HRF)