Nya vanor ger nya ögonbesvär

Det moderna samhället är skärmorienterat. Våra mobiltelefoner, datorer och läsplattor gör att ögonen utsätts för betydligt mer påfrestning än tidigare.

Trött man vid dator

Skärmar bygger idag ofta på LED-teknik som har en övervikt av blått ljus. Det blåa ljuset har högst energimängd och orsakar ögontrötthet samt kan bidra till förändringar på näthinnan så som makuladegeneration.

– Som tur är finns det hjälp att få. Det finns dels skydd man kan bygga in i glasögonen som filtrerar bort en del av det blåa ljuset och även appar man kan ladda ner för att manipulera ljuset från skärmen, säger optikern Anders Wedin från Wedin & Söderberg.

En annan effekt är att närsyntheten hos barn och unga ökar över hela världen. Med ökad närsynthet ökar även risken för till exempel glaukom, näthinneavlossning och makuladegeneration i vuxen ålder. Även här finns det hjälp att få för att minska takten av närsynthetsutveckling hos våra barn och unga.

– Den bäst fungerande metoden är Orto-K och är en typ av kontaktlins man använder på natten för att justera hornhinnans form så att man kan se bra på dagen utan linser eller glasögon. Denna metod fungerar även som korrektion hos vuxna om man vill slippa glas eller linser dagtid, säger Anders Wedin.

One Response to “Nya vanor ger nya ögonbesvär

  • Vilgot Lundqvist
    1 år ago

    En app för att reglera ljuset. Det får jag prova att ladda hem. Skärmen lyser upp lägenheten helt om kvällarna nu därhemma så lite mildare ljus hade varit behagligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *